Mindfulness

Mindfulness i Autoestima

Hi han moltes raons a la nostra infància que poden acabar fent que tinguem una baixa autoestima;  problemes d'angoixa, depressió, trastorns atencionals, divorcis dels pares amb sentiments de culpa, traumes físics, abusos, etc.

Però els fonaments de no tenir una millor autoestima, són les crítiques i judicis que descarreguem contra nosaltres mateixos,  mantenint les conseqüències del que hem patit i també la visió disfuncional de la nostra autoestima, no acceptant-nos, no estimant-nos i rebutjant-nos.

La pràctica d'augmentar la nostra autoestima, pot ser entesa com un procés en el qual s'aprèn a donar-nos refugi a nosaltres mateixos, sent cada vegada més conscients que els judicis negatius sobre nosaltres venen d'algun lloc inconscient, i que són interpretacions e il·lusions i no fets reals.

Ens jutgem i ens critiquem cruelment, odiant-nos dia a dia, com si ens anéssim enverinant lentament,  dirigint la nostra energia negativa cap a una part nostra que no ens agrada, i que enlloc d'acceptar-la la rebutgem o la projectem, però malgrat la rebutgem, odiem, projectem o neguem seguirà sent "part nostra". És un procés tòxic que manté el nostre rebuig, sense auto acceptació i sota la creença que la nostra vida no te cap valor, tal com si tinguéssim una ferida l i l'ataquéssim una i una altra vegada sense deixar-la cicatritzar.

Creiem erròniament que al jutjar-nos i rebutjar-nos, desapareixerà la nostra ombra. Però tal com una ferida física producte d'un tall no es curarà si la freguem o l'embrutem més, sinó que s'infectarà més, empitjorant la situació, les ferides emocionals amb el nostre propi judici negatiu, censura i rebuig,  patiran la mateixa sort.

El mindfulness ens ensenya a prestar atenció, a estar en el moment present i sense judici. Al no jutjar, no hi han crítiques, ajudant a  acceptar-nos tal com som, millorant la percepció del nostre autoconcepte i enfortint la nostra autoestima.

El mindfulness ens ajuda observar les veus d'auto judici i rebuig amb ulls compassius, ajudant-nos a créixer, a atendre les nostres ferides del passat i conduir-nos cap a un camí auto compassiu on existeixi la cura i la comprensió.

La cura passa per acceptar les ferides emocionals, deixant de negar-les i detenint els judicis i els retrets automàtics aportant, per contra,  amor i enteniment a cada part danyada de nosaltres.